Cukier i słodycze to jedyne produkty, które powinnaś całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Prowadzą do szybkiego wzrostu stężenia cukru we krwi. Jeśli zrezygnujesz ze słodyczy, po około 3 tygodniach zmniejszy się „apetyt na słodycze”.
Substancje słodzące, zastępujące cukier, powinny być stosowane z dużą ostrożnością. Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, kobiety w ciąży nie powinny stosować sacharyny zamiast cukru.
Kolory produktów uwzględniają zawartość węglowodanów, ich IG oraz wartość odżywczą (w tym, np. kaloryczność, zawartość witamin i składników mineralnych, soli, tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typ trans). Oznaczenie kolorem nie odnosi się jedynie do wpływy produktu na glikemię.
Tabela 1. Cukier i słodycze
Produkt | Porcja cukru i słodyczy | Zawartość węglowodanów w 100 g | ||
---|---|---|---|---|
w gramach | w miarach domowych | |||
Cukier | 5 | 1 łyżeczka | 99,8 | |
Cukier brązowy | 5 | 1 łyżeczka | 99,1 | |
Miód | 10 | 1 łyżeczka | 79,5 | |
Biszkopty | 4 | 1 sztuka | 73 | |
Ciasto drożdżowe | 35 | plaster o grubości 1 cm | 56,2 | |
Ciastko kruche | 10 | 1 ciastko | 50,3 | |
Czekolada mleczna | 6 | 1 kostka | 54 | |
Czekolada gorzka 70% kakao | 6 | 1 kostka | 34 | |
Dżem niskosłodzony | 15 | 1 łyżeczka | 37 | |
Dżem wysokosłodzony | 15 | 1 łyżeczka | 61,4 | |
Sernik | 50 | 1/2 kawałka | 23,9 | |
Ciastko owsiane na maśle | 7 | 1 sztuka | 58 |
Produkty oznaczone kolorem zielonym są bezpieczne i powinny być wybierane najczęściej.
Produkty oznaczone kolorem żółtym, nie są najlepszym wyborem. Spożywaj je ostrożnie, niezbyt często, w ograniczonych ilościach.
Kolorem czerwonym oznaczone są produkty, których powinnaś unikać.
Źródła:
Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2021. Diabetologia Praktyczna 2021. tom 7, nr 1.
Opracowanie powstało i jest spójne z elementem programu edukacyjnego „Słodkie Mamy”: Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciążową. Autorzy opracowania: dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; mgr Paulina Kęszycka, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; dr n. med. Barbara Katra, Klinika Chorób Metabolicznych i Diabetologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, ul. Macieja Jakubowskiego.
Ascensia, logo Ascensia Diabetes Care, Contour, MICROLET, Glucofacts, No Coding logo i Second Chance są znakami towarowymi i / lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Ascensia Diabetes Care Holdings AG.
Apple i logo Apple są znakami towarowymi firmy Apple Inc., zarejestrowanymi w USA i innych krajach. App Store jest znakiem usługowym Apple Inc. Google Play i logo Google Play są znakami towarowymi firmy Google Inc. Znak słowny Bluetooth® i logo są zarejestrowanymi znakami towarowymi firmy Bluetooth SIG, Inc., a używane są przez Ascensia Diabetes Care na podstawie licencji. Wszystkie inne znaki towarowe są własnością ich właścicieli.