W prawidłowo zbilansowanej diecie tłuszcze są niezbędne. Ponieważ są bardzo kaloryczne, musisz kontrolować wielkość spożywanych porcji. Wybieraj oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, oliwę z oliwek, ryżowy, słonecznikowy), dobrej jakości margaryny (miękkie, bez kwasów tłuszczowych typu trans) lub masło. Dobrym źródłem tłuszczu jest również awokado. Dojrzałe awokado możesz używać do smarowania pieczywa zamiast tłuszczu.
Unikaj tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec, klarowane masło czy tłusta śmietana oraz tłuszczów roślinnych, takich jak olej kokosowy i olej palmowy. Zawierają one głównie tłuszcze nasycone o niekorzystnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy.
Unikaj smażenia na tłuszczu i w głębokim tłuszczu (frytkownica). Smażone potrawy są bogate w tłuszcz, dłużej zalegają w żołądku i prowadzą do tzw. późnej hiperglikemii, która występuje 3–5, a nawet 8 godzin po spożyciu takiego posiłku.
Kolory produktów uwzględniają zawartość węglowodanów, ich IG oraz wartość odżywczą (w tym, np. kaloryczność, zawartość witamin i składników mineralnych, soli, tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typ trans). Oznaczenie kolorem nie odnosi się jedynie do wpływy produktu na glikemię.
Tabela 1. Tłuszcze
Produkt | Porcja tłuszczu | ||
---|---|---|---|
w gramach | w miarach domowych | ||
Awokado | 30 | 1/5 sztuki | |
Majonez | 8 | 1 łyżeczka | |
Margaryna miękka | 8 | 1 łyżeczka | |
Margaryny ze sterolami roślinnym | 8 | 1 łyżeczka | |
Masło | 5 | 1 łyżeczka | |
Olej lniany | 5 | 1 łyżeczka | |
Olej kokosowy | 5 | 1 łyżeczka | |
Olej palmowy | 5 | 1 łyżeczka | |
Olej rzepakowy | 5 | 1 łyżeczka | |
Olej słonecznikowy | 5 | 1 łyżeczka | |
Oliwa | 5 | 1 łyżeczka | |
Smalec | 5 | 1 łyżeczka | |
Śmietana 12% | 40 | 2 łyżki | |
Śmietana 18% | 25 | 1 łyżka | |
Śmietana 30% | 20 | 1 łyżka |
Produkty oznaczone kolorem zielonym są bezpieczne i powinny być wybierane najczęściej.
Produkty oznaczone kolorem żółtym, nie są najlepszym wyborem. Spożywaj je ostrożnie, niezbyt często, w ograniczonych ilościach.
Kolorem czerwonym oznaczone są produkty, których powinnaś unikać.
Źródła:
Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2021. Diabetologia Praktyczna 2021. tom 7, nr 1.
Opracowanie powstało i jest spójne z elementem programu edukacyjnego „Słodkie Mamy”: Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciążową. Autorzy opracowania: dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; mgr Paulina Kęszycka, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; dr n. med. Barbara Katra, Klinika Chorób Metabolicznych i Diabetologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, ul. Macieja Jakubowskiego.
Ascensia, logo Ascensia Diabetes Care, Contour, MICROLET, Glucofacts, No Coding logo i Second Chance są znakami towarowymi i / lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Ascensia Diabetes Care Holdings AG.
Apple i logo Apple są znakami towarowymi firmy Apple Inc., zarejestrowanymi w USA i innych krajach. App Store jest znakiem usługowym Apple Inc. Google Play i logo Google Play są znakami towarowymi firmy Google Inc. Znak słowny Bluetooth® i logo są zarejestrowanymi znakami towarowymi firmy Bluetooth SIG, Inc., a używane są przez Ascensia Diabetes Care na podstawie licencji. Wszystkie inne znaki towarowe są własnością ich właścicieli.