Warzywa różnią się zawartością węglowodanów. W pierwszej części poniższej tabeli wymieniono warzywa o niskiej zawartości węglowodanów (nieskrobiowe warzywa), które powinnaś dodawać do większości posiłków. Możesz je również spożywać jako przekąskę między posiłkami.
Kolory produktów uwzględniają zawartość węglowodanów, ich IG oraz wartość odżywczą (w tym, np. kaloryczność, zawartość witamin i składników mineralnych, soli, tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typ trans). Oznaczenie kolorem nie odnosi się jedynie do wpływy produktu na glikemię.
Tabela 1. Warzywa nieskrobiowe
Produkt | Porcja warzyw | ||
---|---|---|---|
w gramach | w miarach domowych | ||
Boćwina | 100 | 1 szklanka | |
Brokuły | 100 | 1/4 sztuki | |
Cebula | 100 | 1 sztuka | |
Cukinia | 100 | 1/3 sztuki | |
Kalafior | 200 | 1/4 sztuki | |
Kapusta kiszona | 110 | 1 szklanka | |
Kapusta pekińska | 50 | 1 sztuka | |
Ogórek kiszony | 60 | 1 sztuka | |
Ogórek zielony | 40 | 1 sztuka | |
Pieczarki | 100 | 5 sztuk | |
Pomidory | 150 | 1 sztuka | |
Por | 140 | 1 sztuka | |
Rabarbar | 110 | 1 sztuka | |
Rzodkiewka | 75 | 5 sztuk | |
Sałata zielona | 50 | 5 liści | |
Seler naciowy | 45 | 1 łodyga | |
Szczaw | 70 | 1 garść | |
Szparagi | 60 | 3 sztuki | |
Szpinak | 50 | 1 szklanka |
W kolejnej tabeli przedstawiono warzywa, które zawierają więcej węglowodanów (warzywa skrobiowe). Warzywa te powinny być spożywane w zalecanych ilościach.
Tabela 2. Warzywa skrobiowe
Produkt | Porcja warzyw zawierająca 5 g węglowodanów | ||
---|---|---|---|
w gramach | w miarach domowych | ||
Bakłażan | 130 | 1/2 sztuki | |
Bób | 60 | garść | |
Brukselka | 150 | 9 sztuk | |
Buraki | 70 | 1/2 dużej sztuki | |
Dynia | 100 | 1 szklanka | |
Fasola szparagowa zielona gotowana | 100 | 3/4 szklanki | |
Groszek świeży | 45 | 1/3 szklanki | |
Kalarepa | 110 | 1/2 sztuki | |
Kapusta biała | 100 | 2 liście / 1/2 szklanki | |
Kapusta czerwona | 110 | 2 liście | |
Kapusta włoska | 100 | 2 liście | |
Kukurydza cukrowa świeża | 25 | 1/8 kolby | |
Marchew | 100 | 2 małe sztuki | |
Marchew z groszkiem mrożona | 75 | 1/2 szklanki | |
Papryka czerwona | 100 | 1/2 dużej sztuki | |
Papryka zielona | 200 | 1 sztuka | |
Papryka żółta | 100 | 1/2 sztuki | |
Pietruszka korzeń | 75 | 1 sztuka | |
Pomidory daktylowe | 125 | 12 sztuk | |
Seler | 170 | 1/2 sztuki | |
Sok pomidorowy lub inny warzywny | 180 | 3/4 szklanki |
Produkty oznaczone kolorem zielonym są bezpieczne i powinny być wybierane najczęściej.
Produkty oznaczone kolorem żółtym, nie są najlepszym wyborem. Spożywaj je ostrożnie, niezbyt często, w ograniczonych ilościach.
Kolorem czerwonym oznaczone są produkty, których powinnaś unikać.
Kolorem czerwonym oznaczone są produkty, których powinnaś unikać.
PAMIĘTAJ! Jedna porcja warzyw skrobiowych zawiera 5 g węglowodanów – ilość tę przyjęto w oparciu o zwyczajowo spożywane porcje warzyw skrobiowych.
Warzywa konserwowe zawierają dużo soli, dlatego nie są rekomendowane.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Warzywa najlepiej jeść na surowo. Zachowują wtedy wszystkie swoje wartości odżywcze i jednocześnie mają niższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak warzywa trzeba ugotować, to staraj się ich nie rozdrabniać, ani nie gotować za długo.
Przykładem warzyw, które najlepiej jeść na surowo (w całości, pokrojone w talarki lub słupki) jest marchew. Marchew rozgotowana i/lub bardzo rozdrobniona oraz sok marchwiowy, mają wyższy indeks glikemiczny.
Źródła:
Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2021. Diabetologia Praktyczna 2021. tom 7, nr 1.
Opracowanie powstało i jest spójne z elementem programu edukacyjnego „Słodkie Mamy”: Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciążową. Autorzy opracowania: dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; mgr Paulina Kęszycka, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; dr n. med. Barbara Katra, Klinika Chorób Metabolicznych i Diabetologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, ul. Macieja Jakubowskiego.
Ascensia, logo Ascensia Diabetes Care, Contour, MICROLET, Glucofacts, No Coding logo i Second Chance są znakami towarowymi i / lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Ascensia Diabetes Care Holdings AG.
Apple i logo Apple są znakami towarowymi firmy Apple Inc., zarejestrowanymi w USA i innych krajach. App Store jest znakiem usługowym Apple Inc. Google Play i logo Google Play są znakami towarowymi firmy Google Inc. Znak słowny Bluetooth® i logo są zarejestrowanymi znakami towarowymi firmy Bluetooth SIG, Inc., a używane są przez Ascensia Diabetes Care na podstawie licencji. Wszystkie inne znaki towarowe są własnością ich właścicieli.