Sól himalajska, morska, czerwona i każda inna, to po prostu sól.
Do przyprawiania potraw zamiast soli, lepiej stosować dowolne zioła i przyprawy, ale w niewielkich ilościach (np. bazylię, cynamon, goździki, kminek, curry, koper, czosnek, imbir, miętę, majeranek, oregano, słodką i ostrą paprykę, pietruszkę, pieprz, rozmaryn i tymianek). Smak potraw podkreśli również dodatek sosu winegret lub soku z cytryny. Unikaj gotowych mieszanek przypraw, które często oprócz dużej ilości soli zawierają również cukier.
Czytaj uważnie skład gotowych dressingów i sosów. Niektóre (np. ketchup, chrzan, musztarda) mogą zawierać duże ilości cukru.
Ziołowe suplementy, herbatki i napary z ziół, mogą być niebezpieczne w ciąży, dlatego nie możesz ich stosować bez konsultacji z lekarzem.
Źródła:
Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2021. Diabetologia Praktyczna 2021. tom 7, nr 1.
Opracowanie powstało i jest spójne z elementem programu edukacyjnego „Słodkie Mamy”: Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciążową. Autorzy opracowania: dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; mgr Paulina Kęszycka, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; dr n. med. Barbara Katra, Klinika Chorób Metabolicznych i Diabetologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, ul. Macieja Jakubowskiego.
Ascensia, logo Ascensia Diabetes Care, Contour, MICROLET, Glucofacts, No Coding logo i Second Chance są znakami towarowymi i / lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Ascensia Diabetes Care Holdings AG.
Apple i logo Apple są znakami towarowymi firmy Apple Inc., zarejestrowanymi w USA i innych krajach. App Store jest znakiem usługowym Apple Inc. Google Play i logo Google Play są znakami towarowymi firmy Google Inc. Znak słowny Bluetooth® i logo są zarejestrowanymi znakami towarowymi firmy Bluetooth SIG, Inc., a używane są przez Ascensia Diabetes Care na podstawie licencji. Wszystkie inne znaki towarowe są własnością ich właścicieli.